Koffiebonen, welke koffiebonen vind jij lekker voor je koffie en waar komen ze vandaan?

Op zoek naar de perfecte smaak voor je kop koffie? Dan is het belangrijk om te weten waar jouw koffiebonen vandaan komen. 

Gelukkig leggen we dat hier uit:

 

Uit deze landen komen jouw koffiebonen... Toeval?

Het is geen toeval dat je vaak hoort over koffiebonen uit Indonesië, Kenia of Columbia. Deze landen liggen namelijk precies in de koffiebelt: een strip op de wereldkaart met de ideale omstandigheden voor koffieplanten. Niet alle koffiebonen uit de koffiebelt smaken echter hetzelfde. Elke kopje koffie dat je drinkt, is toonaangevend voor de regio waar de koffieboon vandaan komt. Elke regio verschilt namelijk in bodem, regenval en zonlicht en dat heeft invloed op de smaak. Daarnaast heeft het soort plant en hoe de koffiebonen regionaal verwerkt worden ook invloed. In dezelfde regio (en zelfs plantage) kunnen smaken verschillen, maar over het algemeen zijn er een paar kenmerken die elke koffieboon uit dezelfde regio heeft. Door te weten waar jouw favoriete koffieboon vandaan komt, kun je specifieker koffie kopen en vaker genieten van het perfecte kopje koffie. Dit overzicht zal je helpen in je zoektocht:

Koffie uit Centraal Amerika


- Costa Rica

De koffiebonen uit Costa Rica staan bekend om de hoge kwaliteit. Deze koffiebonen worden vaak geprezen voor hun perfecte balans van medium body en hoge zuurgraad. De koffie smaakt vol en zoet, maar zorgt ook voor een kick bij elke slok. En als (koffie)kers op de taart: in Costa Rica worden koffiebonen ook nog eens milieubewuster verbouwt!

 

- Mexico

De beste koffie in Mexico komt uit de hogere gebieden. Deze koffie wordt ook wel ‘Altura’ genoemd en zorgt voor een explosie van smaak met ondertonen van noten, karamel en bitterzoete chocola. Koffiebonen uit de lagere delen van Mexico zijn juist gewild voor goede ‘dark roasts’ of blends.

 

- Guatemala

Guatemala kun je zien als een underdog in de koffie wereld, en dat is zeer zonde! Koffiebonen uit dit land hebben een bijna ongeëvenaarde diepte en complexiteit. Als je van een smoky, gekruide, chocolade-achtige koffie houdt, die bijna knettert in je mond, raden wij je koffiebonen uit Guatemala aan.

Koffie uit Zuid-Amerika

 

- Colombia

Colombia is misschien wel het bekendste koffieland ter wereld en daar zijn ze trots op. Elke koffieboer stopt veel moeite in het groeien van de koffiebonen en zo behoudt Colombia zijn nummer één positie. Colombiaanse koffiebonen verschillen veel, maar over het algemeen zijn ze goed gebalanceerd, rijk aan smaak en betrouwbaar. Geen een kopje stelt teleur. Voor veel koffieliefhebbers is Colombiaanse koffie dus hun standaard go-to.

 

- Brazilië

Brazilië is al 150 jaar de grootste producent van koffiebonen ter wereld. Niet gek dus dat zoveel mensen van Braziliaans koffie houden. De bonen uit dit land zijn gevarieerd, maar vaak vol en rond van smaak. Je proeft vaak een noot en chocolade ondertoon in je koffie. Daarnaast hebben deze koffiebonen een lage zuurgraad. Door deze kenmerken zijn Braziliaans koffies toegankelijk en populair over de hele wereld.

 

Koffie uit Afrika

 

- Kenia

Kenia is een serieuze speler in de koffiewereld. Zo hebben ze zelfs een eigen beoordelingssysteem voor de grootte van koffiebonen. De populairste koffiebonen uit Kenia zijn de AA, dit zijn een van de grootste bonen uit Kenia en staan bekend om hun kwaliteit. Koffiebonen uit Kenia zijn vol, zoet en fruitig en leveren een rijk aroma af. Een feest voor je neus én mond.

 

- Ethiopië

Ethiopië is de plek waar alles is begonnen: de Arabica koffieplant komt hier namelijk vandaan. Tot de dag van vandaag komen veel koffiebonen uit Ethiopië van wilde planten in plaats van plantages. Ethiopische koffie is een gedurfde koffie met een sterke, full-bodied en complexe smaak. Wat verwacht je ook van het originele koffieland? 

 

Koffie uit Azië

 

- Indonesië

Indonesië is een ware parel als het gaat om koffie. Koffiebonen van de Indonesische eilanden worden op een unieke manier opgeslagen. Indonesische koffieboeren gebruiken een techniek genaamd ‘Warehousing’ waarbij ze de koffiebonen op een vochtige en warme plek opslaan. Hierdoor krijgen ze een diepe, full-bodied en gekruide smaak. Deze smaak is ongeëvenaard en laag in zuur; niet voor niets een populaire koffieboon dus. Natuurlijk gaat het bij koffie om persoonlijke smaak en uitproberen, maar hopelijk weet je nu beter je weg te vinden.