Vroeger bestelde je een bakkie en kreeg je een kopje zwarte koffie die meestal geserveerd werd met een kannetje koude melk.

Tegenwoordig is er veel meer keus en als je nu een koffiespeciaal zaak in loopt en je vraagt om een bakkie krijg je waarschijnlijk een bakje water voor de hond. We geven je hier een kort overzicht van de meest gevraagde koffievarianten. Veel plezier!

Espresso

Een espresso is een geconcentreerde koffie en de bereiding ervan verschilt per regio, maar ook persoonlijke smaak. Je zet een enkele espresso met ongeveer 7 gram koffie, met de juiste druk in 22,5 tot 27,5 seconden. Hiermee zet je 25 ml. koffie. De espresso moet rond de 67 °C zijn als deze uit de machine stroomt.
Resultaat: een heerlijk slokje voor wie gek is op de smaak van koffie.

Doppio

Een doppio is simpelweg een dubbele espresso. Deze wordt dus op dezelfde wijze gezet als een espresso, maar dan keer twee.
Resultaat: een boost voor harde werkers die inzien dat een shotje niet genoeg is.

Ristretto

Een ristretto is een nog kleinere shot koffie als de espresso. We spreken van een korte espresso als de koffie weinig ml’s bevat. De extractietijd (zettijd) blijft overigens hetzelfde als bij een espresso. Je zet de ristretto dus op dezelfde wijze als een espresso maar dan met minder water, ongeveer 15 ml.
Resultaat: een koffieshot voor de échte krachtpatsers.

Americano

De americano dankt zijn naam aan de Amerikaanse soldaten die na de Tweede Wereldoorlog in Italië gelegerd waren en hun espresso aanlengden met heet water. Door het toevoegen van ongeveer 30 ml heet water aan je espresso, wordt de koffie lichter.
Resultaat: een koffie die perfect past bij het simpele genot.

Lungo

Lungo, Italiaans voor ‘lange koffie’, verwijst naar de tijd die nodig is om een espresso met meer water (zo’n 1,5 tot 2 keer meer) te maken. De hoeveelheid koffie, ongeveer 7 gram, is hetzelfde als bij een espresso. Een lungo is rijker (en soms wat bitterder) dan een americano, omdat bij een lungo al het hete water door de gemalen koffie gaat.
Resultaat: een rijke koffie, geschikt voor elk moment van de dag.

Affogato

De affogato zit tussen drank en een dessert in. Het is een heerlijke combinatie van warme koffie en koud ijs. Hiervoor schep je een bolletje vanille roomijs in een glas van 150 ml. Vervolgens schenk je een espresso direct in het glas met het ijs.
Resultaat: een traktatie voor wie minder van koffie houdt dan van ijs.

Cappuccino

Cappuccino is de bekendste Italiaanse koffiespecialiteit met melk. De koffie heeft een romige textuur en het melkschuim is vaak perfect voor barista’s om mooie figuurtjes in te maken. Je maakt een cappuccino door een enkele espresso (15 à 45 ml) in een kop van 150 à 180 ml te zetten. Vervolgens schuim je 150 ml melk op in een kannetje van 300 ml. Ten slotte giet je de opgeschuimde melk over de espresso. Resultaat: een milde koffie voor lekkerbekken.

Flat white

De flat white is ontstaan in Australië en Nieuw-Zeeland en is een cappuccino met dunnere opgeschuimde melk. Hij wordt bereid met een dubbele espresso waardoor het koffiearoma sterker wordt. Je schenkt de dubbele espresso in een kop van 150 ml. Vervolgens schuim je 100 ml melk op in een kannetje, maar er moet minder lucht in gewerkt worden dan bij een cappuccino (speel hiervoor met de stand van het pijpje). Ten slotte schenk je de opgeschuimde melk over de espresso zonder dat er een schuimlaag op komt.
Resultaat: een iets sterkere koffie voor dezelfde lekkerbekken.

Caffè latte of koffie verkeerd

Een caffè latte, ook wel een latte, is eigenlijk hetzelfde als een flat white, maar dan in een grotere kop. Hiervoor zet je één of een dubbele espresso in een kop van 300 ml, afhankelijk van de gewenste sterkte. Vervolgens schuim je 250 ml melk, op dezelfde manier als voor de flat white. Ten slotte schenk je de opgeschuimde melk over de (dubbele) espresso.
Resultaat: een koffie zonder risico, perfect voor twijfelaars.

Latte macchiato

Waar de caffè latte een variatie was op de flat white, is de latte macchiato weer een variatie op de caffè latte (snap je hem nog?). Hierbij wordt de espresso echter in de opgeschuimde melk geschonken, in plaats van andersom. Je schuimt eerst 250 ml melk op en schenkt het in een glas. Vervolgens zet je een espresso in een kannetje. Ten slotte schenk je de espresso voorzichtig in het glas. Door de koffie te serveren in een groot glas, zie je de verschillende lagen in de koffie heel mooi naar voren komen.
Resultaat: een fotowaardige koffie, perfect voor snoepkonten.

espresso Macchiato

Macchiato betekent in het Italiaans letterlijk ‘bevlekt’ en houdt een espresso met een melkschuimlaag in. Zet hiervoor een espresso in een glas van 90 ml. Vervolgens schuim je een beetje melk op in een klein kannetje. Ten slotte leg je twee theelepels opgeschuimde melk op de espresso.
Resultaat: een milde koffie voor wie een hekel heeft aan schuimsnorren.

Cortado

Een cortado is oorspronkelijk een espresso verdund met warme melk. Tegenwoordig is de melk opgeschuimd waardoor je een soort kleine cappuccino krijgt met sterkere koffie (de verhouding is ongeveer een derde espresso en twee derde melk). Voor deze cortado zet je een espresso in een glas van 90 ml. Schuim vervolgens een beetje melk op. Ten slotte schenk je de opgeschuimde melk in de espresso, tot het glas vol zit.
Resultaat: een kleine zachte koffie voor wie geen cappuccino op kan.