De oorsprong van koffienbonen.

Voor zover bekend ligt de koffie oorsprong in het land Ethiopië en groeide het daar in het tropisch regenwoud. Overigens groeit het daar nog steeds en kunnen we deze bonen op verzoek gewoon leveren.

 

Geit is eerste koffie consument

Er bestaat echter een mooi verhaal uit Jemen over de geschiedenis van koffie. In de 8e eeuw werd een jonge herder geïntrigeerd door het gedrag van zijn geiten. Na het weiden blijven de geiten maar springen en springen. De herder ontdekt rode bessen op de grond en ziet de geiten er van eten. De herder komt op het idee om de bessen te koken en drinkt het drankje. De herder ervaart een bijzondere kracht en energie en noemt het 'Kawah' dat kracht en vitaliteit betekent. Vanaf die tijd begonnen ook de monniken het te consumeren. Zij konden daardoor beter wakker blijven tijdens de nachtelijke gebeden.

 

Ontdekking van het koffiebranden

Dat de koffiebonen ook gebrand konden worden werd enige tijd later ontdekt door twee monikken uit Jemen, Sciadli en Aydrus. Op een regenachtige dag leggen ze de bonen te drogen in een schoorsteen. Na terugkomst van hun gebed blijken de bonen een heerlijke geur te verspreiden. Het branden van koffie is hiermee ontdekt. De Arabieren zijn degenen geweest die de koffie oorsprong een boost hebben gegeven. Koffie krijgt allerlei toepassingen, onder andere een medicinale. Linneaus gaf midden 18de eeuw de naam Coffea Arabica aan de bonen omdat hij in de veronderstelling was dat de koffiebonen in Arabië groeide. 

 

De koffiehandel van Arabië naar Europa

De koffiehandel komt in de 16de eeuw goed op gang. De havenstad Mokka in Jemen is dan de belangrijkste haven ter wereld voor de koffiehandel. Ook de Europeanen beginnen dit drankje te ontdekken tijdens hun reizen. Om de koffiemonopolie Voor Jemen te behouden, controleerden de sultanen alle tassen voordat de Europeanen vertrokken om ervoor te zorgen dat de zaden waren afgespoeld. Als gevolg hiervan konden de bonen niet ontkiemen en kon koffie niet elders worden gekweekt dan in Jemen en Ethiopië.

 

Nederlanders: Koffiedieven

Aan het eind van de 17e eeuw werd door een Nederlander een koffieplant gestolen en meegenomen naar Indonesië. Al snel kwamen er koffieplantages in Batavia en Java en ook in Zuid-Amerika. De andere koloniserende landen volgen al snel hun voorbeelden starten ook met plantages in hun nederzettingen. Vandaag de dag loopt er een brede band van koffieproducerende landen tussen beide keerkringen rond de evenaar. De zogenaamde 'coffee belt'.

 

Neef Rob heeft prachtige koffiebonen in het assortiment, zowel arabica als melanges. Afkomstig uit verschillende landen.